vineri, 8 octombrie 2010

IAS24-Prezentarea informațiilor privind părțile afiliate

Prezentarea informațiilor privind părțile afiliate
OBIECTIV
1. Obiectivul prezentului standard este de a asigura faptul că situațiile financiare ale unei entități conțin prezentarea informațiilor necesare pentru a atrage atenția asupra posibilității ca situațiile sale financiare și profitul sau pierderea să fi fost afectate de existența părților afiliate și de tranzacțiile și soldurile scadente cu aceste părți afiliate.
DOMENIU DE APLICARE
2. Prezentul standard trebuie aplicat la:
(a) identificarea relațiilor și tranzacțiilor cu părțile afiliate;
(b) identificarea soldurilor scadente între o entitate și părțile sale afiliate;
(c) identificarea circumstanțelor în care este cerută prezentarea informațiilor la literele (a) și (b); și
(d) determinarea informațiilor care trebuie prezentate cu privire la aceste litere.
3. Prezentul standard prevede prezentarea informațiilor tranzacțiilor și soldurilor scadente ale părților afiliate în situațiile financiare individuale ale unei societăți-mamă, ale unui asociat într-o asociere în participație sau ale unui investitor prezentate în conformitate cu IAS 27 Situații financiare consolidate și individuale.
4. Soldurile scadente și tranzacțiile părților afiliate cu alte entități într-un grup sunt prezentate în situațiile financiare ale entității. Tranzacțiile cu părțile afiliate din interiorul grupului și soldurile scadente ale părților afiliate sunt eliminate la întocmirea situațiilor financiare consolidate ale grupului.
SCOPUL PREZENTĂRII INFORMAȚIILOR PRIVIND PĂRȚILE AFILIATE
5. Relațiile cu părțile afiliate reprezintă o caracteristică normală a comerțului și a afacerilor. De exemplu, entitățile exercită adesea părți distincte ale activităților lor prin filiale, asocieri în participație și entități asociate. În aceste cazuri, capacitatea entității de a influența politicile financiare și de exploatare ale entității în care s-a investit se manifestă prin prezența controlului, controlului comun sau a influenței semnificative.
6. Relația cu părțile afiliate poate avea efect asupra profitului sau pierderii și asupra situației financiare a entității. Părțile afiliate pot încheia tranzacții pe care cele neafiliate nu le-ar încheia. De exemplu, o entitate care vinde societății-mamă bunuri la cost s-ar putea să nu vândă în aceleași condiții unui alt client. De asemenea, tranzacțiile între părțile afiliate pot fi făcute la valori diferite față de cele efectuate de părțile neafiliate.
7. Profitul sau pierderea și poziția financiară a unei entități pot fi afectate de o relație cu părțile afiliate chiar dacă nu au loc tranzacții cu acestea. Simpla existență a relației poate fi suficientă pentru a afecta tranzacțiile entității cu alte părți. De exemplu, o filială poate înceta relațiile cu un partener comercial odată cu achiziționarea de către societatea-mamă a unei filiale cu același profil ca fostul partener comercial. În mod alternativ, o parte se poate abține să acționeze din cauza influenței semnificative a alteia – de exemplu, o filială poate primi instrucțiuni de la societatea-mamă să nu se angajeze în activități de cercetare și dezvoltare.
8. Având în vedere aceste motive, cunoașterea tranzacțiilor, a soldurilor scadente și a relațiilor părților afiliate pot afecta evaluările activității unei entități de către utilizatorii situațiilor financiare, inclusiv evaluările riscurilor și oportunităților cu care se confruntă entitatea.
DEFINIȚII
9. Următorii termeni sunt folosiți în prezent standard cu înțelesul specificat în continuare:
Parte afiliată O parte este afiliată unei entități dacă:
(a) direct sau indirect, prin unul sau mai mulți intermediari, partea:
(i) controlează, este controlată de sau se află sub controlul comun al entității (aceasta include societățile-mamă, filialele sau filialele membre);
(ii) are un interes într-o entitate care îi oferă influență semnificativă asupra entității respective; sau
(iii) deține controlul comun asupra entității;
(b) partea este o entitate asociată (potrivit definiției din IAS 28 Investiții în entitățile asociate) a entității;
(c) partea este o asociere în participație în care entitatea este asociat (a se vedea IAS 31 Interese în asocierile în participație);
(d) partea este un membru al personalului-cheie din conducerea entității sau a societății-mamă;
(e) partea este un membru apropiat al familiei oricărei persoanei menționate la litera (a) sau (d);
(f) partea este o entitate care este controlată, controlată în comun sau influențată semnificativ sau pentru care drepturile semnificative de vot într-o asemenea entitate sunt date, direct sau indirect, de orice persoană menționată la litera (d) sau (e); sau
(g) partea este un plan de beneficii postangajare pentru beneficiul angajaților entității, sau al oricărei entități care este parte afiliată entității.
O tranzacție cu părțile afiliate reprezintă un transfer de resurse, servicii sau obligații între părțile afiliate, indiferent dacă se facturează sau nu un preț.
Membrii apropiați ai familiei persoanei sunt acei membri ai familiei care se anticipează să influențeze sau să fie influențați de respectiva persoană în relația lor cu entitatea. Aceștia pot include:
(a) partenerul de viață și copiii persoanei;
(b) copiii partenerului de viață al persoanei; și
(c) dependenți ai persoanei sau ai partenerului de viață al acesteia.
Compensarea include toate beneficiile angajaților (conform definiției din IAS 19 Beneficiile angajaților), inclusiv beneficiile angajaților la care se aplică IFRS 2 Plata pe bază de acțiuni. Beneficiile angajaților reprezintă toate formele de contraprestație plătite, de plată sau oferite de către entitate sau în numele entității în schimbul serviciilor aduse entității. Include, de asemenea, și contraprestațiile plătite în numele unei societății-mamă a entității în legătură cu entității. Contraprestația include:
(a) beneficiile angajaților pe termen scurt, cum ar fi plățile săptămânale, salariile și contribuțiile sociale, concediul anual plătit și concediul medical plătit, participarea la profit și prime (dacă se plătesc în decursul a douăsprezece luni de la sfârșitul perioadei), precum și beneficiile nemonetare (cum ar fi asistență medicală, cazare, autoturisme, precum și bunuri sau servicii gratuite sau subvenționate) pentru angajații actuali;
(b) beneficii postangajare, cum ar fi pensiile, alte beneficii de pensionare, asigurări de viață postangajare și asistență medicală postangajare;
(c) alte beneficii pe termen lung ale angajaților, care includ zile de concediu pentru vechime, concediu de studii, jubilee sau alte beneficii care decurg din vechime, beneficii-plăți pentru invaliditate pe termen lung și, dacă acestea nu sunt plătite integral în decurs de douăsprezece luni de la sfârșitul perioadei, participări la profit, prime și compensări amânate;
(d) beneficii pentru terminarea contractului de muncă; și
(e) plata pe bază de acțiuni.
Controlul este capacitatea de a controla politicile financiare și de exploatare ale unei entități pentru a obține beneficii din activitățile acesteia.
Controlul comun reprezintă controlul partajat al unei activități economice convenit prin contract.
Personalul-cheie din conducere sunt acele persoane care au autoritatea și responsabilitatea de a planifica, conduce și controla activitățile entității, în mod direct sau indirect, incluzând orice director (executiv sau nu) al entității.
Influența semnificativă este capacitatea de a participa la luarea deciziilor privind politicile financiare și de exploatare ale unei entități, fără a exercita un control asupra lor. Influența semnificativă poate fi dobândită prin participare la capital, prin statut sau prin contract.
10. În luarea în considerare a fiecărei legături posibile cu părțile afiliate, atenția este îndreptată spre fondul acestei legături, și nu numai spre forma legală.
11. În contextul prezentului standard, următoarele nu sunt în mod necesar părți afiliate:
(a) două entități doar pentru că au un director sau un alt membru al personalului-cheie din conducere în comun, în pofida literelor (d) și (f) ale definiției privind "părțile afiliate";
(b) doi asociați doar pentru că exercită controlul în comun asupra unei asocieri în participație;
(c) (i) finanțatorii;
(ii) sindicatele;
(iii) serviciile publice; și
(iv) departamentele și agențiile guvernamentale,
doar în virtutea relațiilor obișnuite pe care le au cu o entitate (deși acestea pot afecta libertatea de acțiune a entității sau de a participa la procesul de luare a deciziilor din cadrul entității);
(d) un client, un furnizor, un francizor, un distribuitor sau un agent general cu care entitatea realizează un volum semnificativ de tranzacții, numai în virtutea dependenței economice rezultate.
PREZENTAREA INFORMAȚIILOR
12. Legăturile între societățile-mamă și filiale trebuie prezentate indiferent dacă au existat sau nu tranzacții între acele părți afiliate. O entitate trebuie să prezinte numele societății-mamă și, în cazul în care diferă, partea care controlează în ultimă instanță. Dacă nici societatea-mamă, nici partea care controlează în ultimă instanță nu întocmesc situații financiare disponibile uzului public, trebuie să prezinte și numele următoarei societăți-mamă, din punct de vedere al importanței, care întocmește aceste situații.
13. Pentru a permite utilizatorilor situațiilor financiare să își formeze o părere cu privire la efectele relațiilor unei entități cu părțile afiliate este oportună prezentarea relației cu părțile afiliate când există control, indiferent dacă au existat sau nu tranzacții între părțile afiliate.
14. Identificarea relațiilor cu părțile afiliate între societățile-mamă și filiale vine în completarea dispozițiilor privind prezentarea de informații din IAS 27, IAS 28 și IAS 31, care prevăd o enumerare și o descriere adecvată a investițiilor semnificative în filiale, entități asociate și entități controlate în comun.
15. Atunci când nici societatea-mamă, nici partea care controlează în ultimă instanță nu întocmește situații financiare disponibile pentru uzul public, entitatea prezintă numele următoarei societăți-mamă din punct de vedere al importanței care întocmește aceste situații. Următoarea societate-mamă din punct de vedere al importanței este prima societate-mamă în grupul imediat deasupra societății-mamă care întocmește situațiile financiare consolidate disponibile pentru uzul public.
16. O entitate trebuie să prezinte informațiile privind modul de compensare a personalului-cheie din conducere per total și pentru fiecare dintre categoriile următoare:
(a) beneficiile angajaților pe termen scurt;
(b) beneficiile postangajare;
(c) alte beneficii pe termen lung;
(d) beneficii pentru terminarea contractului de muncă; și
(e) plata pe bază de acțiuni.
17. Dacă au existat tranzacții între părțile afiliate, o entitate trebuie să prezinte natura relației dintre părțile afiliate, precum și informațiile cu privire la tranzacțiile și soldurile scadente necesare pentru înțelegerea efectului potențial al relației asupra situațiilor financiare. Aceste dispoziții privind prezentarea informațiilor se adaugă dispozițiilor de la punctul 16 privind prezentarea modului de compensare a personalului-cheie din conducere. Prezentarea informațiilor trebuie să includă cel puțin:
(a) valoarea tranzacțiilor;
(b) valoarea soldurilor scadente și:
(i) termenii și condițiile acestora, inclusiv dacă sunt garantate, și natura contraprestației de decontat; și
(ii) detalii privind garanțiile date sau primite;
(c) provizioanele privind creanțele îndoielnice aferente valorii soldurilor scadente; și
(d) cheltuiala recunoscută în timpul perioadei cu privire la creanțele nerecuperabile sau îndoielnice datorate de părțile afiliate.
18. Prezentările prevăzute la punctul 17 trebuie făcute separat pentru fiecare dintre următoarele categorii:
(a) societatea-mamă;
(b) entitățile care dețin controlul comun sau exercită o influență semnificativă asupra entității;
(c) filiale;
(d) entitățile asociate;
(e) asocierile în participație în care entitatea este asociat;
(f) personalul-cheie din conducerea entității sau al societății-mamă; și
(g) alte părți afiliate.
19. Clasificarea sumelor de plătit către și de primit de la părți afiliate în diferite categorii, așa cum se prevede la punctul 18, este o prelungire a dispoziției privind prezentarea de informații din IAS 1 Prezentarea situațiilor financiare pentru informații ce trebuie prezentate fie în bilanț, fie în note. Categoriile sunt extinse pentru a oferi o analiză mai cuprinzătoare a soldurilor părților afiliate și pentru a se aplica tranzacțiilor cu părțile afiliate.
20. Situațiile următoare sunt exemple de tranzacții care sunt prezentate dacă sunt efectuate cu părțile afiliate:
(a) cumpărări sau vânzări de bunuri (finite sau nu);
(b) cumpărări sau vânzări de proprietăți imobiliare sau de alte active;
(c) prestare sau primire de servicii;
(d) contracte de leasing;
(e) transferuri de cercetare și dezvoltare;
(f) transferuri în cadrul contractelor de licență;
(g) transferuri în cadrul contractelor de finanțare (inclusiv împrumuturi și aporturi de capital în numerar sau în natură);
(h) furnizarea de garanții personale și reale; și
(i) decontarea datoriilor în numele entității sau de către entitate în numele altei părți.
Participarea unei societăți-mamă sau a unei filiale într-un plan de beneficii determinate care împarte riscurile între entitățile unui grup reprezintă o tranzacție între părți afiliate (a se vedea punctul 34B din IAS 19).
21. Prezentarea de informații privind tranzacții cu părțile afiliate care au fost realizate în termeni echivalenți celor care predomină în tranzacții desfăşurate în condiţii obiective se face numai dacă asemenea termeni pot fi demonstrați.
22. Elementele de natură similară pot fi prezentate agregat, cu excepția cazului în care prezentarea separată este necesară pentru înțelegerea efectelor tranzacțiilor cu părțile afiliate asupra situațiilor financiare ale entității.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
23. O entitate trebuie să aplice prezentul standard pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2005 sau ulterior acestei date. Se încurajează aplicarea anterior acestei date. Dacă o entitate aplică prezentul standard pentru o perioadă care începe anterior datei de 1 ianuarie 2005, entitatea trebuie să prezinte acest fapt.
23A O entitate trebuie să aplice amendamentele de la punctul 20 pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2006 sau ulterior acestei date. Dacă o entitate aplică amendamentele la IAS 19 Beneficiile angajaților – Câștiguri și pierderi actuariale, planuri și prezentări de informații pentru grup pentru o perioadă care începe anterior acestei date, aceste amendamente trebuie aplicate pentru acea perioadă anterioară.
RETRAGEREA IAS 24 (REFORMULAT ÎN 1994)
24. Prezentul standard înlocuiește IAS 24 Prezentarea informațiilor referitoare la tranzacțiile cu părțile afiliate (reformulat în 1994).