Grupa 36 reprezintă conturile care caracterizează clasa de stocuri. Aceste conturi se utilizează în cadrul decontărilor intrabancare în situaţia în care au loc transferuri de stocuri între unităţi bancare aparţinând aceleiaşi bănci.
Sunt conturi de activ şi au aceiaşi funcţie contabilă ca şi conturile de stocuri din contabilitatea agenţiilor economici.
Contul 3566 „Alţi creditori diverşi” este un cont de pasiv şi se utilizează atunci când în procesul de control al decontărilor intrabancare se constată o diferenţă minus la sediul B, diferenţa rezultă din operaţiunile de plată.
În credit se înregistrează valoarea diferenţei constatate în situaţia de verificare şi în cartotecă.
În debit se înregistrează soluţionarea diferenţei.
Contul 3556 „Alţi debitori diverşi” este un cont de activ şi se utilizează atunci când la sediul B apare o diferenţă în minus, diferenţă rezultată din operaţiunile de încasare.
În debit se înregistrează valoarea diferenţei.
În credit se înregistrează soluţionarea diferenţei.
Ex La unitatea bancară B.C.R –SMB (Sediul A care primeşte decontarea) se primeşte un Ordin de plată în valoare de 200,000,000 lei, ordin destinat unui partener cu cont deschis la B.C.R – Sibiu (Sediul B). Ordin de plată este un aviz de creditare.
B.C.R - SMB
2511/plătitor = 341/B.C.R – Sibiu
B.C.R – Sibiu
341/B.C.R – Sibiu = 2511/beneficiar
Contabilitatea decontărilor interbancare.
Decontările interbancare reprezintă operaţiuni de încasări şi plăţi efectuate în numele clienţilor sau în nume propriu între societăţi bancare diferite.
Ex: decontări bancare în numele clienţilor
Un client al B.R.D depune o filă CEC , trasă asupra unui client B.C.R .
Ex: decontări bancare în nume propriu
B.R.D îşi deschide un depozit la vedere la B.C.R
1. Decontări între bănci comerciale care au legături directe. Între băncile comerciale se pot stabili relaţii directe în condiţiile în care între ele se derulează operaţii dictate de un volum însemnat de clienţi. Stabilirea unor relaţii directe implică din partea băncii comerciale iniţiatoare ale operaţiilor un studiu din care să reiasă: renumele băncii alese, capital social de care dispune, facilităţile pe care le acordă clienţii şi băncile cât şi nivelul dobânzilor şi comisioanelor practicate. În urma acestui studiu se va stabili banca cu care se va intra în relaţie directă, concretizat în contul de corespondenţă. Sistemul acestor conturi se utilizează potrivit Legii 58.
Sistemul conturilor este principala sursă şi formă de decontare între băncile comerciale indiferent de numărul de tranzacţii şi de rezidenţa băncii partenere.
Sistemul conturilor de corespondent este reprezentat de conturile curente deschise al băncile comerciale intrate în relaţii directe. Fiind conturi curente primesc aceleaşi reguli privind dobânda şi comisioanele ca orice alt cont curent.
Din punct de vedere contabil la societatea titulară contul curent este un clasament de resurse deci un cont de activ.
În practica bancară acest cont poartă denumirea de cont nostro. La banca gestionară acest cont are natură de resursă atrasă, deci este un cont de pasiv.
În practica bancară acest cont poartă denumirea de cont vostro (loro). La banca titulară contul este evidenţiat cu ajutorul contului 121 „Contul de corespondent la bănci”.
Contul 121 „Contul de corespondent la bănci” este un cont de activ.
Se debitează cu încasările efectuate în nume propriu sau în numele clienţilor de către societatea bancară titulară prin contul de corespondent ales deschis la o altă bancă.
Se creditează cu plăţile efectuate in nume propriu sau în numele clienţilor de către banca titulară prin contul curent deschis la o altă bancă.
Soldul debitor reprezintă disponibilul în lei sau în devize pe numele băncii titulare la banca rezidentă.
La băncile rezidente contul este evidenţiat cu ajutorul contului 121 „Contul de corespondent la bănci”.
Contul 121 „Contul de corespondent la bănci” este un cont de pasiv.
În credit se înregistrează încasările în nume propriu sau în numele clienţilor efectuate la banca rezidentă în numele băncii titulare.
În debit se înregistrează plăţile efectuate în nume propriu sau în numele clienţilor de către banca rezidentă în numele băncii titulare.
Soldul creditor reprezintă disponibilităţile în lei sau devize la banca rezidentă pe numele băncii titulare.
Ex: B.R.D - SMB îşi deschide prin virament în numerar un cont de corespondent în valoarea de 100,000,000 lei. În acelaşi timp B.R.D –SMB primeşte din partea unei bănci din Elveţia solicitarea de deschidere a unui cont de corespondent în valoare de 500,000F la cursul zilei
Prin contul de corespondent au loc următoarele operaţiuni:
a. un client al B.R.D – SMB depune un Ordin de plată în valoare de 50,000,000 lei adresat unui client cu cont la Banca Agricolă –SMB.
b. B.R.D –SMB primeşte un Ordin de plată în valoare de 20,000F destinat unui client al băncii Elveţiene care şi-a deschis cont de corespondent la B.R.D.
La B.R.D – SMB pentru lei
121/Banca Agricolă - SMB = 101 100,000,000 lei
La Banca Agricolă – SMB
101 = 122/B.R.D – SMB 100,000,000 lei
La B.R.D – SMB în devize
111 = 122/Banca Elveţiană 500 000 F
a. depunerea Ordin de plată
La B.R.D
2511/plătitor = 121/Banca Agricolă –SMB 50,000,000 lei
La Banca Agricolă
122/B.R.D –SMB = 2511/beneficiar 50,000,000 lei
b. primire Ordin de plată
2522/plătitor =122/Banca Elveţiană 20,000 F
2. Decontări între bănci care nu au legături directe. Aceste decontări presupune intervenţia între 2 bănci a unei unităţi bancare operative a B.N.R . decontările prin B.N.R se realizează cu ajutorul contului 111 „Cont curent la B.N.R”
Contul 111 „Cont curent la B.N.R” este un cont de activ.
În debit se înregistrează încasările efectuate de către B.N.R în numele băncii comerciale.
În credit se înregistrează plăţile efectuate de aceasta la ordinul băncii titulare.
Din punct de vedere al soldului contului este bifuncţional.
- Soldul debitor reprezintă disponibilităţile băncii titulare aflate la B.N.R
- Soldul creditor reprezintă o datorie a băncii comerciale faţă de B.N.R reprezentând credite în descoperire de cont.
Ca orice cont curent contul 111 „ Cont curent la B.N.R” primeşte pentru soldul debitor dobândă calculată la vedere de către B.N.R prin metoda directă sau scară.
Decontările prin B.N.R se desfăşoară în mai multe variante:
- decontarea locală care are loc atunci când unităţile bancare operative ale băncilor intrate în decontare şi unitatea bancară operativă a B.N.R au sedii în aceiaşi localitate;
- decontarea intrajudeţeană care are loc atunci când unităţile bancare operative ale băncii intrate în decontare şi unitatea bancară a B.N.R au sedii în localităţi diferite din acelaşi judeţ.
- decontarea interjudeţeană atunci când au sedii în judeţe diferite.
În cazul decontărilor interjudeţene relaţiile dintre bănci se pot desfăşura astfel:
a. decontare în judeţul plătitorului care se desfăşoară atunci când banca beneficiară are unitate operativă în judeţul băncii plătitorului.
Banca plătitorului x --- B.N.R x --- Banca beneficiarului y --- Banca beneficiarului x
b. decontare în judeţul beneficiarului are loc atunci când banca plătitorului are unitate bancară operativă în judeţul beneficiarului.
Banca plătitorului x --- Banca plătitorului y --- B.N.R y --- Banca beneficiarului y
c. decontări în ambele judeţe se desfăşoară atunci când plătitorul nu are unitate operativă în judeţul beneficiarului şi banca beneficiarului nu are unitate operativă în judeţul băncii plătitorului.
Banca plătitorului x --- B.N.R x --- B.N.R y --- Banca beneficiarului y