marți, 19 ianuarie 2010

Caracteristica activelor Întreprinderii

Structurile de cheltuieli si venituri.

Pentru a cunoaste si gestiona patrimoniul contabilitatii se foloseste o serie de categorii proprii obiectului ei de studii cum sunt:
- Activ;
- Pasiv;
- Cheltuieli;
- Consumuri;
- Venituri;
Activul patrimonial cuprinde:
Mijloacele economice ca avere concreta si drepturile de creanta (datoria debitorului)
Pasivul Patrimonial cuprinde:
Surse de provenienta a acestei averi si drepturi la creante, atât proprii cât si straine.
Exista trei teorii privitor la Activ si Pasivul patrimoniului.
1. Teoria Juridica – Activul reprezinta bunurile economice ca obiect de drepturi si obligatiuni pe când pasivul reprezinta drepturile si obligatiunile titularului de patrimoniu.

2. Teoria Financiara – Ea se exprima prin aceea ca Activul reprezinta valorile economice, bunurile în care sa investit capitalul întrarii, iar pasivul reprezinta finantarea lor (proprii sau straine)

3. Teoria Economica – consta în aceea ca Activul si Pasivul sunt interpretate prin prisma categoriei economice de capital astfel Activul reflectând modul de întrebuintare a capitalului iar Pasivul reflecta modul de provenienta a acestui capital.

Structura patrimoniului de Activ.
Active pe termen lung – reprezinta o categorie de bunuri economice cu o durata de functionare îndelungata si care nu se consuma într-un singur ciclu de productie
Active nematrimoniale – (imobilizari ne corporale) – reprezinta valori economice care nu se concretizeaza în bunuri materiale ci întrun document juridic sau comerciale în care se atesta drepturile agentului economic.

În aceasta categorie de valori se includ:
Cheltuielile de organizare si înfiintare a întreprinderii.
Brevetele (drepturile de autor)
Emblemele comerciale si marcile de deservire
Licentele Know-How
Programe informatice etc.
Activele materiale – cuprind acele bunuri materiale care participa în procesul activitatii întreprinderii cu întreaga lor valoare de utilitate si care se consuma transmitând valoarea lor în costul produsului fabricat (treptat în forma de uzura si amortizare)

În activele materiale se includ:
Terenurile – (reprezinta un gen special de active materiale care au durata de functionare nelimitata, în desfasurarea activitatii întreprinderii poate fi vândut-cumparat sau arendat);

Mijloace fixe – din punct de vedere a contabilitatii în componenta mijloacelor fixe se includ unele bunuri economice care au o durata de utilizare mai mare de un an indiferent de valoare si alte bunuri cu o valoare mai mare de 1000 lei indiferent de durata de utilizare.

Resurse naturale – sunt bunuri economice sub forma naturala concreta de rezerve de petrol, gaze materiale feroase, piatra nisip.
Active financiare – cuprind valorile patrimoniale sub forma de participatie în capitalul permanent al altor agenti economici.
Titlurile de paticipatie reprezinta documente de valoare care atesta dreptul posesotârului lor sub forma de actiuni cote statutare si creante privind participantii:

Actiune – Reprezinta hârtiea de valoare care constituie titlu ce atesta la paarticipare în capitalul unei societati si care da dreptul detinatorului sa primeasca dividente.

Cotele Statutare – Reprezinta valoarea bunurilor Economice aduse ca aport în societate pentru formarea capitalului Acestuia;

Creante privind participantii – Reprezinta drepturi ale întreprinderii din relatile de acordare a imprumuturilor intreprinderilor la care detinem titluri de participare.

Active Curente (circulante) – se caracterizeaza prin faptul ca participa la procesul de producere cu intreaga lor valoare de utilitate, se consuma, si îsi transmit valoarea în costul produsului nou fabricat.
Mijloace curente materiale – reprezinta acele bunuri economice care îmbraca forma sau indeplinesc functii de materii prime si materiale, produse în curs de executie, produse finite, marfuri, si omvsd, aici se includ materia prima, semifabricate, materiale consumabile.
Mijloace circulante în decontari (creante) – reprezinta creantele tertelor (datoriile debitoriale) sarcina contabila consta în aceea ca aceste creante sa fie achitate la timp. În caz contrar pagubele aduse din neachitare la timp a acestor creante, pot fi incluse în responsabilitatea persoanelor vinovate. De regula judecata economica primeste materialele pentru a fi studiate daca creantele nu depasesc un an.
Mijloace banesti – reprezinta acele valori economice care îmbraca sau indeplinesc functia de bani, aici intra:

Numerarul aflat în caseria întreprinderii;
Disponibilitatile banesti aflate în conturile de la banci;
Acreditivele;
Carnete de cecuri cu limita si fara limita de suma;
Mijloace bânesti în expeditie;
Documente banesti;

Mijloacele banesti sunt destinate sa asigure continuitatea proceselor de productie si circulatia fiind întro permanenta schimbare si transformare. Ele îsi schimba forma la fiece etapa a circuitului economiccuprinzând trei procese economice de baza:
1. Procesul de aprovezionare;
2. Procesul de producere;
3. Procesul de desfacere;

Circuitul Mijloacelor curente.
Cu cât viteza circuitului mijloacelor curente este mai mare cu atât este mai convenabil pentru agentul economic.
În componenta mijloacelor curente (circulante) la rând cu materia prima, semifabricate, materiale consumabile, materiale auxiliare, carboranti, piese de schimb, produse finite si mijloace circulante banesti în componenta mijloacelor curente se include si productia în curs de executie, marfurile.