duminică, 25 aprilie 2010

NOTE EXPLICATIVE LA SITUAŢIILE FINANCIARE ANUALE

În Notele explicative la situaţiile financiare, entitatea trebuie să prezinte informaţii cu privire la bazele de întocmire a acestora, astfel:
• să prezinte informaţii despre reglementările contabile şi politicile contabile folosite;
• să ofere informaţii suplimentare care nu sunt prezentate în bilanţ, contul de profit şi pierdere şi, după caz, în situaţia modificărilor capitalurilor proprii sau situaţia fluxurilor de numerar, dar sunt relevante pentru înţelegerea acestora.



PREZENTAREA POLITICILOR CONTABILE

Politicile contabile, fără a avea pretenţia de exhaustivitate, se referă la recunoaşterea veniturilor din activităţile curente, principiile de consolidare, combinările de întreprinderi, asocierile în participaţie, recunoaşterea şi amortizarea activelor corporale şi necorporale, capitalizarea costurilor îndatorării şi a altor cheltuieli, contractele de construcţii, operaţiunile de leasing, costurile de cercetare şi dezvoltare, stocurile, impozitele (inclusiv cele amânate), provizioanele, costurile cu beneficiile de pensionare datorate personalului, conversia valutară şi modul de acoperire a riscului valutar, definirea segmentelor de activitate şi a zonelor geografice şi baza de alocare a costurilor pe segmente, definirea numerarului şi a echivalentelor de numerar , subvenţiile guvernamentale.
Prin segment de activitate se înţelege o componentă distinctă a entităţii care realizează un produs individual sau un serviciu, sau un grup de produse sau servicii conexe, cu asumarea riscurilor şi beneficiilor, diferite de cele aferente altor segmente de activitate.
Piaţa geografică este o componentă distrinctă a unei entităţi care se angajează să furnizeze produse şi servicii într-un mediu economic specific şi care este subiectul riscurilor şi beneficiilor care sunt diferite de acelea ale componentelor care operează în alte medii economice.
Responsabilitatea stabilirii politicilor contabile pentru operaţiunile derulate revine conducerii entităţii. În elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prezentate.

Nu se consideră modificări ale politicilor contabile:
- adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzacţii care diferă în totalitate de evenimentele sau tranzacţiile anterioare;
- adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzacţii care nu au avut loc sau care au fost nesemnificative.


NOTE EXPLICATIVE

Capitole în cadrul notelor explicative:
- informaţii generale despre entitate;
- prezentarea politicilor contabile utilizate;
- informaţii despre bilanţ;
- informaţii despre contul de profit şi pierdere;
- informaţii referitoare la salarii şi salariaţi;
- alte informaţii.

Notele explicative trebuie să includă reconcilierea dintre rezultatul contabil al exerciţiului financiar şi rezultatul fiscal, aşa după cum este prezentat în declaraţia de profit.




CONŢINUTUL RAPORTULUI ADMINISTRATORILOR

Raportul este elaborat de către Consiliul de administraţie, pentru fiecare exerciţiu financiar, şi cuprinde o prezentare fidelă a dezvoltării şi performanţei activităţilor desfăşurate de entitate, a poziţiei sale financiare, precum şi analiza riscurilor şi incertitudinilor cu care se confruntă.
Pentru ca informaţiile să fie relevante, raportul va cuprinde indicatori financiari şi nefinanciari de performanţă, precum şi date despre mediul entităţii şi angajaţii săi.


AUDITAREA SAU VERIFICAREA SITUAŢIILOR ANUALE

Situaţiile financiare ale entităţilor se auditează de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, auditorii financiari îşi exprimă o opinie asupra conformităţii raportului administratorului cu situaţiile financiare auditate.
Auditarea situaţiilor financiare ale entităţilor care îndeplinesc criteriile de mărime, este obligatorie, restul entităţilor fiind verificate potrivit legii.
Raportul auditorilor financiari se întocmeşte, respectând cerinţele Standardelor de audit (ISA).