duminică, 25 aprilie 2010

Contabilitatea tratata cu putina ironie...

Cum sa invatam contabilitate...pai folosim un...CAINE

EPISODUL 1

Din punct de vedere contabil, animalele pot fi tratate drept imobilizari corporale sau stocuri.

Ipoteza 1: Cainele e mijloc fix (adica folosit pentru “munca”: paza, protectie). Calul si boul pot fi animale folosite si pentru tractiune, caz in care reprezinta tot un mijloc fix. Dar vaca ? Daca in timp ce trage caruta e gestanta sau da tata la vitei (vezi ipoteza 2), avem o dilema... Daca ma gandesc bine, si cainele poate fi folosit la tractiune: poate trage sania/carutul cu care transportam produsele agricole ale firmei. Cateaua e deja un lux. Daca fata, nu se mai poate ocupa de paza si trebuie retratata. Dar daca firma are obiect de activitate paza si protectia ? Hmmm... atunci cainele e deja mijloc fix cu acte in regula. Oare trebuie atestat de cineva ? Trebuie sa fi absolvit cursuri de formare profesionala ? Cam multe dileme. Le lasam. Noi ne ocupam de cainii de paza de la o firma normala.

Prevederi legale: OMF 1752/2005

Este cainele de paza mijloc fix ? (activ imobilizat corporal/imobilizare corporala)

7.2.3. Imobilizari corporale

Recunoasterea imobilizarilor corporale

87. Imobilizarile corporale reprezinta active care:
a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Cainele se foloseste clar o perioada mai mare de un an. Paza e un scop administrativ.
Deci cainele de paza e mijloc fix. Fara dubii.


Rezista cainele si la definitia generica a activelor ?

7.2. ACTIVE IMOBILIZATE

7.2.1. Reguli de evaluare de baza

64. (1) Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii si detinute pe o perioada mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie, cu respectarea prevederilor pct. 65 si 66.
(2) Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de trezorerie sau de echivalente de trezorerie catre entitate. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale entitatii.

Rezista !
Pai da, ca are potentialul de a contribui, indirect, la generarea de fluxuri de trezorerie pentru ca utilizarea lui in scop administrativ (paza) duce la economii, adica la diminuarea cheltuielilor. Potentialul nu e productiv, dar legea spune ca “poate fi”; in schimb, e “parte a activitatilor de exploatare” pentru ca cheltuiala cu paza e clar de exploatare. Fluxurile de trezorerie sunt generate ori de venituri (in sensul cresterii incasarilor), ori de cheltuieli (in sensul diminuarii platilor). Putem face o simulare: luam costul unui caine din piata de animale, il impartim la durata normala de utilizare din catalog si apoi la 12; aflam astfel amortizarea lunara a cainelui. Luam costul/kg al mancarii pentru caini de la magazin; intrebam medicul veterinar cat e ratia zilnica de mancare a unui caine similar cu cel din dotare (talia conteaza !) si cat e tariful sau; aflam astfel costul de intretinere lunara a cainelui. Apa nu conteaza, putem considera ca e gratis: mai bea si el din baltoace. Apoi cerem oferte de la firme de paza. Si comparam.
Nu e bine ! Ori renuntam la veterinar, ori luam o haita de caini ca sa renteze tariful medicului. Si mai aducem oase de acasa, cu randul. Asa. Acum e bine.
Da, avem flux de trezorerie pozitiv. Gata ! Cainele e activ corporal.

Cum se inregistreaza in contabilitate cainele-mijloc fix ?

Se foloseste contul 2134 “Animale si plantatii”.

88. Imobilizarile corporale cuprind: terenuri si constructii; instalatii tehnice si masini; alte instalatii, utilaje si mobilier; avansuri si imobilizari corporale in curs de executie.

Contul 2134 este sintetic de gradul II al sinteticului de gradul I 213 “Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii”, care e OK.

Dar la ce valoare ?

Pai zice mai sus ca “Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie, cu respectarea prevederilor pct. 65 si 66”.

65. Costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustarile de valoare calculate pentru a amortiza valoarea unor astfel de active, in mod sistematic de-a lungul duratelor de utilizare economica.
In intelesul prezentelor reglementari, prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:
a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
b) numarul unitatilor produse sau a unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.

66. (2) Imobilizarile trebuie sa faca obiectul ajustarilor de valoare, indiferent daca duratele lor de utilizare economica sunt limitate sau nu, astfel incat acestea sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuibila acestora la data bilantului, daca se estimeaza ca reducerea valorii acestora este permanenta.
(3) Ajustarile de valoare prevazute la alin. (1) si (2) trebuie inregistrate in contul de profit si pierdere si prezentate distinct in notele explicative, daca acestea nu au fost prezentate separat in contul de profit si pierdere.
(4) Evaluarea la valorile minime, potrivit alin. (1) si (2), nu poate fi continuata daca nu mai sunt aplicabile motivele pentru care au fost facute ajustarile respective.

67. Daca activele imobilizate fac obiectul ajustarilor exceptionale de valoare exclusiv in scop fiscal, in notele explicative se prezinta valoarea ajustarilor si motivele pentru care acestea au fost efectuate.

Deci cainele trebuie evaluat la cost de achizitie, daca l-am cumparat.
Pai i-am dat femeii de serviciu 50 de lei si ne-a adus un pui de acasa.
Nu e bine ! Daca e pui, nu e mijloc fix ! E stoc (vezi ipoteza 2). Trebuie sa fie adult. Pai ce, puiul pazeste ? Nu pazeste, doar mananca si astfel nu contribuie la fluxul de trezorerie; dimpotriva, face numai cheltuieli si mizerie. Asa ca il tratam ca stoc pana musca pe cineva mai tare. Document ?
N-avem document. Ca i-am dat femeii banii “la negru” si ea, saraca, s-a bucurat ca beleaua aia de catea i-a facut si ei, in sfarsit, o bucurie.
Facem document legal: borderou de achizitie. Trecem datele femeii si e in regula. Temei legal: OMF 1850/2004.

A. Normele generale privind documentele justificative si financiar-contabile

2. Documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea si, dupa caz, sediul unitatii care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
Documentele provenite din relatiile de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective. In cazul in care documentele respective se refera la cheltuieli pentru prestari de servicii efectuate de persoane fizice impuse pe baza de norme de venit, pentru a fi inregistrate in contabilitate, acestea trebuie sa aiba la baza contracte sau conventii civile, incheiate in acest scop, si documentul prin care se face dovada platii.

Deci daca cumparam de la persoane fizice, trebuie si borderou si NIR. Dar “alte elemente menite...” ce-o fi ? Si “toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare” ? Ce dracu o mai fi in vigoare la ora asta in materie de achizitii de la populatie ?
Hai sa vedem ce zice la borderou in catalog.
Ce, exista catalog de caini pentru contabilitate ?
Nu, e vorba de OMF 1850/2004 cu Nomenclatorul modelelor si normelor de intocmire si utilizare a registrelor si formularelor financiar-contabile, comune pe economie, care nu au regim special de inseriere si numerotare. Acolo gasim borderoul de achizitie.


BORDEROU DE ACHIZITIE
(Cod 14-4-13, Cod 14-4-13/a si Cod 14-4-13/b)

1. Serveste ca:
- document de inregistrare in gestiune a produselor cumparate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii produselor cumparate;
- document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii.
2. Se intocmeste in doua exemplare de catre delegatul insarcinat sa aprovizioneze unitatea cu produse de pe piata taraneasca, de la producatorii individuali sau de la alte persoane fizice, in momentul achizitiei.
Se semneaza de delegatul care face achizitiile respective si de gestionarul care primeste marfa.
3. Circula:
- la gestiune, pentru semnarea de primire a produselor si intocmirea Notei de receptie si constatare de diferente (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);
- ramane in carnet (exemplarul 2).
4. Se arhiveaza:
- la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);
- la delegatul achizitor (exemplarul 2).
5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
a) pentru formularul cod 14-4-13:
- denumirea unitatii; codul de identificare fiscala; sediul (localitatea, str., numar); judetul;
- denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
- produsul; codul; U/M; cantitatea; pretul unitar de achizitie; valoarea achizitiei;
- semnaturi: achizitor, gestionar;
b) pentru formularul cod 14-4-13/a:
- denumirea unitatii; codul de identificare fiscala; sediul (localitatea, str., numar); judetul;
- denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
- produsul; codul; U/M; cantitatea; pretul unitar de achizitie; valoarea achizitiei; pretul unitar de alimentatie publica; valoarea de alimentatie publica;
- semnaturi: achizitor, gestionar;
c) pentru formularul cod 14-4-13/b:
- denumirea unitatii; codul de identificare fiscala; sediul (localitatea, str., numar); judetul;
- denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
- numarul si data contractului; producatorul: numele si prenumele, domiciliul, seria si numarul actului de identitate;
- denumirea produselor; codul; U/M; cantitatea; pretul unitar; valoarea; avansul acordat; suma platita; semnatura de primire a sumei;
- semnaturi: achizitor, gestionar.

Aha ! Ala de ne trebuie e 14-4-13/b: Borderou de achizitie (de la producatori individuali).
Ne trebuie contract ! Si codul cainelui !
Facem contract si ii dam codul “Caine01”.
Nu e bine, ca nu e caine, e pui de caine. Si e stoc. Cainele e mijloc fix.
Bine. Ii dam codul “Puidecaine01”. Gata. Am rezolvat.
Ba nu e in regula, ca legea zice ca borderoul e pentru achizitii de la producatori individuali. Pai ce, tanti Marita e producator ? Nu e. E femeie de serviciu la noi la firma. Si n-are pamant, ca sta la bloc. Si cainele e de fapt al blocului. Ma rog, e comunitar. Adica pui de comunitar. A facut si ea un ban “cinstit”.
Bai, sunteti dati dracului voi, contabilii astia ! Nu poate omul sa faca o economie la firma ca voi gasiti o mie de motive si un milion de rahaturi... Ca legea aia zice asa, ca aia zice altfel, ca vine organu’ si da amenda, ca trebuie semnate o suta de hartii... Si la urma tot platim “amenzi”. Auzi, te ia mama dracului daca nu gasesti rezolvare ! Io vreau cainele Maritei pe firma !
Hmmmm.... Trebuie certificat de producator eliberat de primaria in raza careia are domiciliul producatorul ca sa fie in regula. Nu stiu unde am citit, dar asa e, ca mi-a zis si o colega de facultate ca a luat amenda pentru legume cumparate din piata. Tine conta la o pizzerie. Si tanti Marita n-are certificat. Sa intreb colegii: care are rude la tara cu certificat si facem actele pe numele lu’ ala.
Care certificat vrei tu, ma ? Certificat de ce ? De producator de caini ? Esti tampit. Du-te la aia, la chinologi, sa-ti dea ei. Ha !
... ... ...
Nu-i nimic. Facem o consignatie. Am eu un amic care are firma si face si consignatie. Vorbesc cu el. O sa vedeti, sefu’, ca rezolv.
Vorbeste, da’ repede, ca m-am saturat de cainele asta. Si dai tu comisionul, ca ala o sa vrea bani. Io nu platesc nimic.



EPISODUL 2

Am vorbit cu “ala” cu consignatia care “o sa vrea bani”. N-a vrut bani. Mi-a zis ca nu poate sa-mi treaca cainele prin consignatie ca el nu vinde animale. N-are autorizatie.
Ce autorizatie ? La consignatie ?
Da, sefu’. Trebuie de la Sanepid, de la aia cu... sanatatea animalelor... de la veterinari. Si de la nu stiu mai cine. Orice firma, la inceperea uneia din activitatile prevazute in statut, trebuie sa ceara autorizarea desfasurarii activitatii respective. Altfel se considera ca face venituri ilicite. Si se confisca.
Mai, sa fie... Pai activitatea nu e consignatie ?
Nu. Zice ca e comercializare de animale in regim de consignatie.
Si ce facem ?
Stati asa, ca iau codul CAEN si verific. Unde or fi cainii ? Dam o cautare dupa “caine” sau dupa “animal”... Dupa “animal”.

NOMENCLATORUL CAEN Rev. 1 - Note explicative

01 Agricultura, vanatoare si servicii anexe
In cadrul diviziunii 01 se disting mai intai doua activitati de baza:
- Producerea de produse vegetale (01.1: Cultivarea plantelor ...) si
- Producerea de produse animale (01.2: Cresterea animalelor).

In cadrul grupei 01.2 (Cresterea animalelor de ferma), activitatile sunt grupate conform speciei de animale si nu conform tipului de produs obtinut (de ex. carne, lapte, piei etc.) si fara a face distinctia intre cresterea animalelor in spatii inchise (fara pasunat) si cresterea animalelor pe pasuni deschise.

Animale de ferma... Misto. Cu pasunat si fara pasunat... Unde dracu sunt cainii ?

012 Cresterea animalelor

0121 Cresterea animalelor, activitatea fermelor pentru obtinerea laptelui
Aceasta clasa include:
- cresterea bovinelor;
- producerea de lapte de vaca brut
Aceasta clasa exclude:
- ingrijirea si intretinerea animalelor de ferma, vezi 01.42;
- prelucrarea laptelui in afara fermei sau gospodariei, vezi 15.51

Nu. Or exista ferme de caini ?

0125 Cresterea altor animale
Aceasta clasa include:
- cresterea albinelor si producerea de miere si ceara;
- cresterea iepurilor;
- cresterea animalelor cu blana, producerea de piei brute;
- cresterea viermilor de matase, producerea de gogosi de matase;
- cresterea si reproducerea animalelor de companie;
- cresterea reptilelor de apa si a broastelor, in bazine;
- cresterea serpilor;
- cresterea de diverse alte animale
Aceasta clasa exclude:
- intretinerea si ingrijirea animalelor de ferma, vezi 01.42;
- producerea de piei si blanuri brute provenite din vanatoare, vezi 01.50;
- dresarea animalelor de companie, vezi 93.05

Aha ! Deci se poate cumpara de la firme de crestere a altor animale, cod CAEN 0125. Da’ unde le gasesti...

0142 Activitati de servicii pentru cresterea animalelor, cu exceptia activitatilor veterinare
Aceasta clasa include:
- activitati de reproducere a animalelor, pe baza de tarif sau contract:
• activitati legate de insamantarea artificiala;
• servicii de expertiza si control a cirezilor (expertize pentru eliberarea autorizatiilor de monta pentru masculii reproducatori, eliberare de certificate individuale de origine si productivitate, controlul oficial de origine si productivitate, expertiza si controlul materialului seminal), servicii de castrare a porcilor etc.;
- servicii de mutare a cirezilor;
- activitati de promovare a cresterii si productiei de animale;
- intretinerea si ingrijirea animalelor de ferma: servicii de pasunat, servicii de igienizare a cotetelor si adaposturilor etc.
Aceasta clasa exclude:
- servicii de aprovizionare cu hrana, vezi 01.2;
- servicii pentru promovarea vanatului in scopuri comerciale, vezi 01.50;
- activitati de achizitii ale comerciantilor comisionari si asociatiilor cooperatiste, vezi 51;
- activitati ale agronomilor si economistilor agricoli, vezi 74.14;
- activitati veterinare, vezi 85.20

O fi bun 0142 ? “Activitati de reproducere a animalelor, pe baza de tarif sau contract”. Adica dai banu’ ca sa-ti reproduca ce ? Cainele ? Pai nu se ... singuri ? Trebuie supravegheati ? Sau asigura masculul cel mai dotat, cine stie ? Dar e serviciu, nu e nici productie, nici comert. Si l-au bagat la agricultura. Ma rog. Vii cu cateaua, analize, consultatii, sa vedem daca o place dihania. Daca nu, “putem sa va oferim insamantarea artificiala”. Nu, mersi.

015 Vanatoare, ocrotirea vanatului, inclusiv activitati de servicii anexe

0150 Vanatoare, ocrotirea vanatului, inclusiv activitati de servicii anexe
Aceasta clasa include:
- vanarea animalelor pentru carne, blana, piei sau pentru utilizarea in cercetare, in gradini zoologice sau pentru utilizare ca animale de companie;
- producerea de blanuri, de piei de reptila sau pasari, provenite din vanatoare;
- ocrotirea vanatului;
- servicii de promovare a vanatorii in scopuri comerciale.
Aceasta clasa include, de asemenea:
- capturarea mamiferelor marine, ca foci, morse, delfini etc.
Aceasta clasa exclude:
- producerea de blanuri, de piei de reptile sau pasari, provenite de la animalele crescute in crescatorii (de ferma), vezi 01.25;
- cresterea animalelor in crescatorii (la ferme), vezi 01.25;
- vanatoarea de balene, vezi 05.01;
- producerea de blanuri si piei brute, provenite din abatoare, vezi 15.11;
- vanatoarea pentru sport si recreere, vezi 92.62

Vanarea pentru utilizarea... Nu, ca e de paza, nu e de companie. Cine o vana morse in Romania ?

1512 Productia si conservarea carnii de pasare
Aceasta clasa include:
- sacrificarea in abatoare, a pasarilor;
- prepararea carnii de pasare;
- productia de carne de pasare, proaspata sau congelata, in portii individuale;
- obtinerea grasimilor comestibile de pasare.
Aceasta clasa include de asemenea:
- sacrificarea iepurilor si a animalelor similare;
- prepararea carnii de iepure si a carnii provenite de la alte animale similare;
- productia de pene si puf.
Aceasta clasa exclude:
- ambalarea, pe cont propriu, a carnii de pasare, in cadrul comertului cu ridicata, vezi 51.32;
- ambalarea carnii de pasare, pe baza de tarif sau contract.

Ia uite, iepurii sunt pasari... Sa vedem la comert.

G COMERTUL CU RIDICATA SI CU AMANUNTUL, REPARAREA AUTOVEHICULELOR, MOTOCICLETELOR SI A BUNURILOR PERSONALE SI DE UZ GOSPODARESC
Aceasta sectiune include vanzarea cu ridicata si cu amanuntul (vanzare fara transformare) a oricarui tip de marfuri, si prestarea serviciilor auxiliare vanzarii marfurilor. Vanzarea in vrac si cu amanuntul sunt etapele finale ale distribuirii marfurilor. In aceasta sectiune este inclusa si repararea autovehiculelor, si instalarea si repararea bunurilor personale si gospodaresti.
Vanzarea fara transformare este considerata aceea care include operatiile obisnuite (sau manipularile) asociate comertului, de ex. sortarea, trierea si asamblarea marfurilor, mixarea (amestecarea) bunurilor (de ex. vin sau nisip), imbutelierea (cu sau fara curatarea in prealabil a sticlelor), ambalarea, impartirea masei si reambalarea pentru distribuirea in loturi mai mici, depozitarea (fie ca sunt, ori nu, racite sau congelate), curatarea si uscarea produselor agricole, taierea panourilor din lemn sau a tablei, pe cont propriu.
Vanzarea cu ridicata este revanzarea (vanzarea fara transformare) a bunurilor noi si folosite, catre comerciantii cu amanuntul, utilizatorilor industriali, comerciali, institutii si utilizatorilor profesionali; sau catre alti vanzatori cu ridicata; sau care activeaza ca agenti sau brokeri in cumpararea marfii pentru ei, sau vanzarea marfii catre asemenea persoane sau firme.
Principalele tipuri de activitati incluse sunt cele desfasurate de: comerciantii cu ridicata, adica acei comercianti cu ridicata care isi insusesc titlul asupra marfii pe care o vand; vanzatorii cu ridicata sau misitii; distribuitorii industriali; exportatorii, importatorii si asociatiile cooperatiste cumparatoare, sucursalele comerciale si birourile comerciale (dar nu magazinele pentru desfacerea cu amanuntul) si care sunt mentinute de unitatile industriale si miniere, separat de uzinele sau minele respective, in scopul activitatii de marketing legata de produsele lor si care nu preiau doar comenzi ce urmeaza a fi onorate prin expeditie directa de la uzine sau mine. Sunt inclusi, de asemenea, brokerii de marfuri si bunuri de consum, comerciantii cu comision si agentii si asamblorii, cumparatorii si asociatiile cooperatiste angajate in desfacerea pe piata a produselor agricole. Vanzatorii cu ridicata, adeseori, asambleaza fizic, sorteaza si triaza marfurile in loturi mari, faramiteaza masa, reambaleaza, redistribuie in loturi mai mici, de ex. produse farmaceutice; depoziteaza, refrigereaza, livreaza si instaleaza bunuri, se angajeaza in activitati promotionale pentru clientii lor si proiecteaza etichete.
Vanzarea cu amanuntul este revanzarea (vanzarea fara transformare) de marfuri noi si folosite, catre publicul general, pentru consum si utilizare personala sau in gospodarie, prin magazine, supermagazine, case de comenzi prin posta, vanzatori ambulanti, cooperative de consum, case de licitatie etc.
Majoritatea negustorilor cu amanuntul preiau titlul marfurilor pe care le vand, dar unii actioneaza ca agenti pentru un mandatar si vand in consignatie, sau pe baza de comision.

Uite in sfarsit o descriere ca lumea a tipurilor de comert. Si e si consignatia. Oare unde o fi bagata: la “cu ridicata” sau la “cu amanuntul” ? Sar peste “cu ridicata” ca nu cumpara nimeni caini angro. Hai la “cu amanuntul”.

52 Comert cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor); repararea bunurilor personale si gospodaresti
Aceasta diviziune include:
- revanzarea (vanzarea fara transformare) a marfurilor noi si folosite, in principal, catre marele public, pentru consum sau utilizare personala sau casnica, prin magazine, supermagazine, standuri (tarabe), case de comenzi prin posta, vanzatori ambulanti (stradali), cooperative de consum etc.
Comertul cu amanuntul este clasificat, in primul rand, dupa tipul unitatii de desfacere a marfii (comertul cu amanuntul in magazine: grupele 52.1 la 52.5; comertul cu amanuntul neefectuat prin magazine: grupa 52.6).
Comertul cu amanuntul in magazine este in continuare subdivizat in: vanzari cu amanuntul de marfuri noi (grupele 52.1 la 52.4) si vanzari cu amanuntul ale marfurilor de ocazie (grupa 52.5).
Pentru vanzarea cu amanuntul a bunurilor noi prin magazine exista si o alta distinctie intre vanzarile cu amanuntul in magazine specializate (grupele 52.2 la 52.4) si vanzarile cu amanuntul in magazine nespecializate (grupa 52.1). Grupele de mai sus sunt in continuare subdivizate dupa gama de produse vandute.
Vanzarile neefectuate prin magazine vizeaza formele de comert ca de ex.: comanda prin posta, piete, din usa in usa, prin automate de vanzare, e-mail etc.
Aceasta diviziune include, de asemenea:
- repararea si instalarea bunurilor personale sau casnice, fie ca sunt sau nu, efectuate in combinatie cu comertul cu amanuntul;
- comertul cu amanuntul prin comisionari;
- activitatile caselor de licitatie cu amanuntul.
Aceasta diviziune exclude:
- vanzarea de vehicule cu motor, motociclete si piese ale acestora si de carburanti pentru aceste vehicole, vezi 50;
- intermedieri in comertul cu cereale, seminte, minereuri, titei brut, produse chimice pentru industrie, fier si otel si masini si echipamente industriale, vezi 51;
- vanzarea de alimente si bauturi, pentru consum in localuri, si vanzarea preparatelor alimentare la pachet, vezi 55.30; 55.40 si 55.51;
- inchirierea de bunuri personale si gospodaresti, pentru publicul larg, vezi 71.40

Chestia cu “in principal” e de retinut. Deci io, ca firma, pot sa cumpar de la magazin, ca pentru el e “in secundar”. Unde or fi animalele ? La magazine sau la “neefectuat prin magazine”, la marfuri noi sau la uzate ? Imi trebuie de la marfuri noi, ca e pui.

5248 Comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al altor produse n.c.a.
Aceasta clasa include:
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, cu echipament de birou, calculatoare si software standard;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, cu echipament de telecomunicatii;
- activitatile si comertul cu produse de optician;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al tapetelor si mochetelor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al carpetelor si paturilor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al ceasurilor de mana, ceasurilor de masa si bijuteriilor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al articolelor de sport, uneltelor de pescuit, articolelor pentru camping, barcilor si bicicletelor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al jocurilor si jucariilor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al florilor, plantelor, semintelor, ingrasamintelor, animalelor de companie si hranei pentru animale de companie;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al cadourilor, articolelor de artizanat si religioase;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al combustibililor lichizi, gazului imbuteliat, carbunilor si lemnelor pentru uzul in gospodarie;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al armelor si munitiei;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al timbrelor si monedelor;
- comertul cu amanuntul, in magazine specializate, al produselor nealimentare n.c.a.

Am gasit ! Daca e de companie, e clar, daca nu e de companie e la “n.c.a.”. Si am mai gasit una tare:

8520 Activitati veterinare
Aceasta clasa include:
- activitatile spitalelor si dispensarelor veterinare, unde animalele sunt tratate medical, chirurgical sau dentar si unde serviciile sunt efectuate si supravegheate de catre personal medical calificat. In aceasta clasa se includ si activitatile veterinare realizate de catre personalul veterinar calificat, in ferme si la gospodariile populatiei, precum si activitatile de patologie chimica si alte servicii de diagnosticare pentru animale, precum si activitatile de ambulanta pentru animale.
Aceasta clasa exclude:
- activitati de intretinere a animalelor, fara asistenta medicala, vezi 01.42






EPISODUL 3

Deci exista comert cu amanuntul cu caini – cod CAEN 5248. Comertul cu amanuntul include si consignatia, iar aceasta se desfasoara, logic, in magazine. Atata doar ca nu exista cod pentru consignatie. A avut dreptate “ala”.
O fi existand, da’ io de unde iau cainele ?
Pai mi-a zis “ala” sa ma duc la o firma autorizata ca ne da factura pe caine. O sa intrebe si el pe la prieteni, o sa merg eu la Registrul Comertului sa intreb de firme cu cod...
Si toti ne iau banii, dureaza o luna si eu m-am saturat...
N-are a face ca dureaza, sefu’, ca e mijloc fix, se amortizeaza in timp... Si e mai bine cu factura, mai deduceti ceva TVA.
Aoleu ! Trebuie sa platesc si TVA !
Da, sefu’. Da’ daca e din consignatie, se pune TVA numai la comision.
Da’ nu e mijloc fix. N-ai zis ca daca e pui, e stoc ? Vezi, eu retin ce-mi spui tu. Pai pana facem rost de factura s-o face mijloc fix...
Nu, sefu’. Ca ma bag eu acuma pe internet si caut dupa cod CAEN in Registrul Comertului si la Finante.
Hai, sa vad si eu cum e cu internetu’ asta, ca sunt curios...
Canci, sefu’. La Registru se poate cauta numai dupa nume, judet, CUI si J. La MFP zice la fel.
Da’ astia nu traiesc din banii nostri ? Nu trebuie ei sa ne dea informatiile de care avem nevoie ?
Ba da, sefu’, da’ informatia asta n-o fi in baza de date.
Nu e, pe dracu’.
Adica e, dar nu e accesibila ca si criteriu de cautare.
Bun ! Maine te duci la Registru si cauti. Acuma m-am ambitionat cu cainele asta si daca am zis ca-l vreau pe firma, o sa-l bag pe firma. Iti dau eu bani, cat o fi nevoie, stai linistit. Nu se poate una ca asta: sa vrei sa faci un lucru legal si sa nu poti. O sa le scriu la Parlament sa faca legile ca lumea.
Si or sa rada aia tinandu-se de burta cand or auzi de caine !
Sa rada, sa planga, sa faca ce-or vrea. Eu vreau sa lucrez legal si vad ca nu se poate. Si le scriu si la aia de la fisc, sa-mi dea ei solutia.
O sa va dea citate din legi de n-o sa mai intelegem nimic.
Mai, copile, asculta tu aicea la mine, ca sunt om batran. N-oi avea eu multa carte, asa ca voi astia tineri, n-oi sti eu de-astea cu internetu’ si cu calculatoarele, dar am ceva ce nu se invata la scoli: am experienta, mai, dragule. Si de-aia din viata, nu din carti. Am lucrat ceva la viata mea, am facut si bune si rele, de toate. Si daca am acuma firma asta, care merge binisor, vezi si tu – ca am destui bani sa va platesc pe toti si sa-mi ramana si mie de-o ciorba –, inseamna ca ma descurc cat de cat cu oamenii. Si cu greutatile. Tu ce crezi ca inseamna sa ai experienta ?
Pai sa dai de situatii practice cat mai diverse si sa le rezolvi. Si sa inveti din alea de le-ai dat in bara.
Asa. Deci e tot scoala. Inveti toata viata, daca ai minte. Am citit io undeva o chestie, nu mai stiu unde si cine a zis-o, da’ suna cam asa: “Un om inteligent este ala care invata din greselile altora, cel ce invata din propriile greseli este un om normal, iar cel ce nu invata nici din greselile lui e un prost”. Acuma, eu zic ca sunt un om normal. Si orice om normal afla ca in viata, ca sa te descurci, trebuie... Ce trebuie ?
Bani si pile.
Mai baiete, tu n-ai vazut prosti si cu bani, si cu pile, ca e plina lumea de ei ? Nu-ti trebuie pile. Iti trebuie sa comunici. Tu nu vezi ca astia de pe la multinationale o dau cu comunicarea, cu relatiile publice, cu de-astea, au directori si compartimente, au bugete, baga bani in asta ? Nu te-ai intrebat de ce ? Ca doar n-or vrea sa arunce cu banii pe fereastra. Stiu ei ce stiu.
Lasa sefu’, ca isi scot banii. E cheltuiala cu publicitatea ca sa mareasca vanzarile.
Lasa, mai, publicitatea. Eu zic de comunicare. Si cu exteriorul si in interior. Or fi ei mari si multi, dar ca sa comunice eficient – retine – intre ei, trebuie sa stie cum, ca intr-o firma mare cu multe nivele e nevoie de asa ceva ca sa faci economie de timp. N-ai timp, n-ai bani, “time is money”, hai ca pe asta am prins-o. Si cand comunici cu cei din afara firmei trebuie s-o faci eficient. De ce se mai duc ei oare la restaurant sa discute, ce, nu stau bine la birou ? Ce, crezi ca ei nu se uita la cheltuielile de protocol, cum ma omori tu toata ziua ? Dar e mai eficient sa comunici cu burta plina, la un pahar, la o cafea. La un strip-tease...
Hai sefu’, nu bate apropouri, ca asta nu ti-o deduc !
Lasa ma, deducerea ma-sii, ca io vorbeam de cum sa obtii ce vrei de la altii. Asa. Mai fac si de-alea, cum le zice, tim...
Team-building.
Timbilding, cum zici tu. Deci ce vrem noi sa obtinem ?
Sa inregistram cainele de la tanti Marita in contabilitate.
Corect. Dar nu e bine. Ce vrem noi, in general, cu chestia asta ?
Sa ne spuna cineva cum sa facem.
Tot nu e bine. Mai general.
Nu stiu, sefu’. Nu sunt prost, ca nu m-am mai intalnit cu speta asta. Sunt normal !
Esti normal, mai, bata-te sa te bata, esti inteligent, esti bun, ca nu te tineam eu daca nu erai ! Vrem sa lucram legal ! Asta vrem. Si vedem ca nu se poate. Asta e grav. Foarte grav.
Sefu’, eu zic asa: am inteles ca e vorba de un principiu, nu de caine in sine. Am vazut, din cat ma duce pe mine mintea si cat am citit, ca se poate, dar nu e clar. Adica am cautat cat m-am priceput si am gasit cam cum ar trebui facut, dar legile sunt interpretabile. Si daca eu interpretez ca sa rezolv problema, din punctul meu de vedere si, poate, si al Dv., sunt inteligent, dar vine maine unu’ de la fisc si baga el interpretarea lui si devin prost instantaneu.
Pai daca m-ai convins pe mine, nu devii. Ce, eu, daca am fost de acord cu ceva, crezi ca-mi iau vorba inapoi ? Cu cine vrei tu sa ma consult eu ? Cu aia de la fisc ? Nu. Ma consult cu tine, ca de-aia esti aici. Si stii cel mai bine ce si cum, ca lucrezi la noi de ceva timp. Si stii si ce fel de om sunt eu, ce fac si ce nu fac, stii ce face firma asta si cat face, ca nu m-am ascuns de tine de cand mi-ai spus ca in contabilitate se vede tot: si ce scrie si ce nu scrie pe factura. Asa ca, daca interpretam noi in felul nostru, trebuie sa-i convingem si pe altii ca interpretarea noastra e buna.
E buna pentru noi, da’ n-o fi buna pentru ei.
Si ce daca ? Daca eu am argumente ca interpretarea mea e buna pentru mine, inseamna ca am un interes. E normal. Oricine face o interpretare o face cu un interes. Nu exista lipsa de interes in economie. Problema nu e ca eu am un interes, ci ca interesul meu nu e in contradictie cu al tau. Adica tu iti poti vedea de interesul tau, iar eu de al meu si nu inseamna ca trebuie musai sa ne dovedim unul altuia ca avem interese proaste sau ca cineva trebuie musai sa castige, iar celalalt sa piarda. Economia inseamna sa castige toata lumea, ca depindem unii de altii si daca vrem, si daca nu vrem. Asa, tu vrei bani la buget, iar eu iti arat ca n-am, dar tu ma bagi in faliment ca sa-ti impui interesul tau. Mai bine arata-mi unde am gresit, de ce n-am bani sau, si mai bine, hai sa facem schimb: fac eu pe inspectorul si tu treci la administrat firma. Exagerez, dar daca eu vreau sa inregistrez amaratul asta de caine, am argumente suficiente, am baza legala – neclara, dar asta e – lasa-ma s-o fac. Si daca interesul meu e sa am cheltuieli mai mici, timp mai mult sau griji administrative mai putine, care-i baiul ? Vrei sa-mi dai amenda ? Stiu ! Da-mi, dar nu pentru caine; gaseste altceva, ca la caine sunt beton.
Adica ma mai duc la Registru, sau nu ?
Nu te duci nicaieri. Te-am forjat ca sa vad cum gandesti. Mi-a placut ca nu te-ai lasat. Pai ia sa vedem: e mai economic sa cheltui bani, timp, nervi sa gasesc firma aia cu codul ala sau sa fac borderoul alalalt ? Nu e Marita producatoare de caini, ce sa zic... Pai cine e ?
Uffff ! Dar totusi, eu zic ca e mai sigur cu firma. Avem factura, n-avem belele.
Mai omule, las-o dracului de siguranta, nu ti-am explicat cum e cu economia asta ? Ca sa fiu suta la suta corect cheltui resurse. Ca sa fiu optzeci la suta, sau cat vrei tu, nu cheltui nimic. Nu ti-e clar ? E un risc, e adevarat, dar numai cine nu risca, nu castiga. Asta e tot din viata. Baga la cap. Nu te mai chinui sa fie “sigur”, sa fie “atestat” de cine stie cine, sa pierzi vremea cu certitudini pe care nu ti le poate da nimeni. Ceea ce gandesti tu cu mintea ta e sfant. Unul o sa-ti spuna intr-un fel, altul intr-alt fel, unul are o experienta, altul are o alta, unii sunt experti, altii sunt mai novici, dar e posibil ca novicele sa fie mai aproape de ceea ce e corect pentru tine. Tu trebuie numai sa te informezi, sa citesti atent, de sapte ori daca trebuie, si sa interpretezi cu bunul simt activat totul. Si sa nu-ti pierzi din vedere interesul. Daca nu-l stii, cauta-l. O sa-l gasesti. Abia dupa aia ia decizia.
Care decizie ? Nu semneaza seful ?
Acuma esti prost ! Pai daca seful e de acord cu ce zici tu, nu inseamna ca ai luat si tu o decizie ? Aia de a-i spune sefului cum sta treaba ?
Si daca nu pot sa ma decid ?
Daca nu poti sa te decizi, lasa-te de meseria asta. Eu nu pot decide totul, in primul rand, iar, in al doilea rand, am nevoie de informatii ca sa iau deciziile mele. Daca tu nu poti sa mi le dai, angajez altul care poate.
Atunci, nu mai scrieti la Parlament ?
Chiar crezi ca am innebunit ? Gata ! Am rezolvat !
Deci inregistram catelul ca stoc, facem borderou de achizitie de la tanti Marita, facem NIR si asteptam sa se faca puiul mijloc fix. Apoi il amortizam.
Cum zici tu.





EPISODUL 4

Ipoteza 2: Cainele e stoc. Adica nu e pentru munca, e ori pentru reproductie, ori pentru a fi vandute vii, ori pentru a fi vandute moarte, ori pentru ce se culege de pe ele. Si puii, sa nu uitam puii, ca e speta noastra.

Prevederi legale: OMF 1752/2005

Este puiul de caine de paza stoc ?

7.3.2. Stocuri

125. (1) În cadrul stocurilor se cuprind:
f) animalele si pasarile, respectiv animalele nascute si cele tinere de orice fel (vitei, miei, purcei, manji si altele) crescute si folosite pentru reproductie, animalele si pasarile la ingrasat pentru a fi valorificate, coloniile de albine, precum si animalele pentru productie - lana, lapte si blana;

Nu e niciun stoc. Vezi ca nu e nicio virgula dupa paranteza. Daca e pui de caine pentru paza, atunci nu e destinat pentru alea de le zice legea. Doar daca n-o fi bun de paza, il tinem de prasila sau luam pielea de pe el si ne facem manusi.
Ba e stoc, ca zice “tinere de orice fel”.
Ba nu e stoc, ca or fi ele tinere, da’ nu sunt “crescute pentru reproductie, ...”. Si “felul” se refera la vaci, porci, cai, magari. Si vezi ca nu zice nimic de caini.
Cainii sunt la “si altele”. Mda. Aveti dreptate, sefu’.
Si ce facem ?
Facem ca, nefiind stoc, chiar daca e pui, e de paza, deci e mijloc fix.
Adica e destinat sa fie de paza. Ce-o iesi, om vedea.
Si daca nu iese bine si nu musca pe nimeni ? Dar daca nu latra ?
Pai tu ma intrebi pe mine ?
Ma intreb cu voce tare, sefu’...
Asa, asa, analizeaza, ia decizii... Si sa-mi spui si mie cum sta treaba.
Nu pleca, sefu’, ca daca nu comunic cu Dv., care este – nu-i asa – o chestie primordiala in economie, n-o sa fiu in stare sa iau vreo decizie.
Lasa mistoul, pune osul la treaba. Hai, ca am un client. Sa-mi faci referat !








EPISODUL 5

Deci ne-am intors de unde am plecat: cainele de paza e mijloc fix. Ce dracu’ sa scriu in referat ? Sa citim...

Prevederi legale: OMF 1752/2005

Evaluarea initiala a imobilizarilor corporale

92. O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementari, in functie de modalitatea de intrare in entitate.

7.1. REGULI GENERALE DE EVALUARE

52. Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza, in general, pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie. In situatia in care s-a optat pentru reevaluarea imobilizarilor corporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justa, se aplica prevederile subsectiunii 7.2.5 din prezentele reglementari.

7.1.1. Evaluarea la data intrarii in entitate

53. (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.
(2) Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Al nostru e cu titlu oneros de 50 de lei. Dar daca era “produs in unitate” ? Cum aflu eu costul de productie ? Si nici nu l-am controlat sa vedem daca e fata sau baiat... Daca e catea si o sa fete ? Fac productie ? Mama, ce probleme, ce dileme naste cainele asta ! Ce zicea sefu’ ? Economie de timp ? Uite aici economie: ma gandesc daca o fi productie sau nu cand o sa fete, daca o sa fete. Si nici nu ma duc sa-l controlez la oua, ca nu e treaba mea.

54. (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
(2) Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie.

Oare o fi negociat sefu’ cu tanti Marita ? Daca a lasat din pret, a facut tanti Marita o reducere de pret, nu ? Si ce trec in borderou: pretul initial sau valoarea neta comerciala ?

Cheltuieli ulterioare

93. Cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corporale trebuie recunoscute, de regula, drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate.

94. (1) Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.

Asta e buna ! Ce sa repari la caine ? Aoleu, veterinarul ! Asta il “intretine” si ii “asigura utilizarea continua”... Poate nu face sefu’ contract, ca parca asa a zis. Sau a glumit, ca nu mai stiu. Ah, si sa nu uit sa fac contract cu tanti Marita.

Evaluarea la data bilantului

96. O imobilizare corporala trebuie prezentata in bilant la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare.

Asta e tare: ajustari de valoare... Caine ajustat !

Amortizarea

97. (1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale.
(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.

Fisa mijlocului fix, proces verbal de punere in functiune, numar de inventar, plan de amortizare. Cat o fi durata ?

HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe

I. Dispoziţii generale

2. Durata normala de funcţionare reprezintă durata de utilizare în care se recuperează, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizării. În consecinţa, durata normala de funcţionare este mai redusa decât durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.

Deci durata normala de functionare e mai mica decat durata de viata a cainelui. Oare care e speranta de viata la caini ?

III. Alte precizări

4. Menţinerea în funcţiune a mijloacelor fixe care pot afecta protecţia vieţii, a sănătăţii si a mediului (mijloace de transport rutier, feroviar, aerian si naval, maşini de construcţii si de gospodărie comunala, maşini de ridicat etc.) după expirarea duratei normale de funcţionare, se va putea face numai pe baza unui raport tehnic întocmit de organisme de certificare sau organisme de inspecţie tehnica abilitate în domeniul de activitate al mijlocului fix.

Nasol ! Deci dupa expirarea duratei din catalog, trebuie sa facem raport tehnic. Alti bani, alta „dixtractie”...

5. Pentru perioada in care mijloacele fixe nu sunt utilizate, recuperarea amortizării aferente acesteia se va face prin recalcularea cotei de amortizare pe durata normala de utilizare rămasa, începând cu luna următoare repunerii in funcţiune a acestora sau se diminuează capitalurile proprii la data scoaterii din funcţiune.

Asta sa i-o spuneti voi lu’ mutu’ ! Am luat deja decizia: recalculeaza sufletu’ lu’ Avram Iancu.

2.4.1.5. Câini de pază şi vânătoare 4-8 ani

Buuun ! Punem 6 ani. La mijloc, sa nu se supere nimeni. 72 de luni. Vine 0,69 lei pe luna. E ridicol. Aoleu, n-are valoare peste 15 milioane... Ce ma fac ? Nu e mijloc fix, e obiect de inventar ! Sa vezi ce-mi face sefu’... Fir-ar ele sa fie de reglementari contabile, ca am uitat ca astea nu mai tin cont de valoarea de intrare minima decisa de Guvern... Ce ma fac ? Ce ma fac ? Think, don’t cry ! Deci: conform OMF 1752/2005, n-avem criteriul dinainte privind valoarea minima. Dar criteriul se regaseste in definirea mijlocului fix amortizabil din Codul Fiscal:

Art. 24. (1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;@
b) are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Avem deci patru situatii:
1- bunul are valoare > 1.500 RON si durata > 1 an => este considerat:
mijloc fix d.p.d.v. contabil si
mijloc fix d.p.d.v. fiscal
2- bunul are valoare > 1.500 RON si durata < an =""> este considerat:
obiect de inventar d.p.d.v. contabil si
obiect de inventar d.p.d.v. fiscal
3- bunul are valoare <> 1 an => este considerat:
mijloc fix d.p.d.v. contabil si
obiect de inventar d.p.d.v. fiscal
4- bunul are valoare < an =""> este considerat:
obiect de inventar d.p.d.v. contabil si
obiect de inventar d.p.d.v. fiscal
Cainele nostru e in situatia 3. Aia superba. Cea mai tare din parcare. Ce inseamna asta ? Inseamna ca:
- daca inregistrez cainele ca mijloc fix (cu amortizare etc.), la calculul impozitului/profit ma pestesc: in loc sa scad pe cheltuieli deductibile suma de 50 de lei (dar se poate sa fi fost 1.499 de lei, daca negocia Marita ca lumea), ma scad cu o suma infima si plateste sefu’ impozit mai mare decat ar fi cazul. Pai nu e pacat ? Parca ceva nu e in regula... Inca o data: contabil, am caine = mijloc fix si cheltuiala mica cu amortizarea; fiscal, aha, trebuie sa consider amortizarea cainelui cheltuiala nedeductibila pana la amortizarea lui integrala, iar in trimestrul achizitiei sa deduc drept cheltuiala valoarea de intrare. Numai o data. Si l-am rezolvat pe sefu’, plateste impozit cat trebuie. Bun, in primul trimestru e simplu, dar apoi, la trei luni odata trebuie sa tin minte chestia asta... Nu-i bai, pun cheltuiala cu amortizarea lui „Peste” (uite ca l-am botezat, ca sa nu ma mai pestesc) intr-un analitic la 6811, sa zicem: 6811.peste sau 6811.neded. Si nu am cum sa uit, ca il vad in balanta.
- daca inregistrez cainele ca obiect de inventar, sunt OK d.p.d.v. al impozitului, nu mai am grija la nedeductibile, balanta etc. pentru ca il consum din prima zi. Da, dar am probleme la bilant, ca „Peste” e mijloc fix si eu nu il mai am in balanta. S-a dus... in extracontabil.
Ce e mai „economic” ? E mai economic pentru toata lumea sa pun cainele la obiecte de inventar. Bilantul e de doua ori pe an.
Sa mai citim, citim...

Prevederi legale: OMF 1752/2005

8. Situatiile financiare anuale se intocmesc in mod clar si in concordanta cu prevederile prezentelor reglementari.
9. Situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, profitului sau pierderii entitatii.
10. Daca aplicarea prevederilor prezentelor reglementari nu este suficienta pentru a oferi o imagine fidela in intelesul pct. 9, trebuie prezentate informatii suplimentare.
11. Daca, in cazuri exceptionale, aplicarea unei prevederi din prezentele reglementari se dovedeste contrara obligatiei prevazute la pct. 9, trebuie sa se faca abatere de la acea prevedere, in vederea oferirii unei imagini fidele, in intelesul pct. 9. Orice astfel de abatere trebuie prezentata in notele explicative, impreuna cu o explicatie a motivelor acesteia si o situatie privind efectele abaterii asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii.

Daca voi considera cainele obiect de inventar si d.p.d.v.contabil, inseamna ca situatiile financiare nu ofera o imagine fidela pentru ca nu aplic reglementarea contabila, ci reglementarea fiscala. Adica – in conformitate cu pct. 11 de mai sus – sunt exact in cazul contrar: nu e vorba ca in urma aplicarii unei reglementari contabile nu respect principiul imaginii fidele a activelor (ca sa fac abatere de la ea), ci sunt in cazul in care nu respect reglementarile contabile si, drept urmare, imaginea nu e fidela. Asta, daca imaginea fidela e: “cainele e mijloc fix, chiar daca are o valoare nesemnificativa”. Daca imaginea fidela presupune ca inregistrarea cainelui ca mijloc fix sa poata fi omisa, din motivul valorii nesemnificative, atunci – conform pct. 10 de mai sus – trebuie furnizate informatii suplimentare (note explicative), adica inregistrez cainele ca obiect de inventar si scriu o nota explicativa in care arat ca, avand in vedere principiul pragului de semnificatie, influenta valorii cainelui in total imobilizari si in contul de profit si pierdere e vax albina. Hmmm. Nu merge ! Pentru ca la pct. 50 zice asa:

50. (1) Principiul pragului de semnificatie. Elementele de bilant si de cont de profit si pierdere care sunt precedate de cifre arabe pot fi combinate daca:
(a) acestea reprezinta o suma nesemnificativa, in intelesul pct. 9; sau
(b) o astfel de combinare ofera un nivel mai mare de claritate, cu conditia ca elementele astfel combinate sa fie prezentate separat in notele explicative.
(2) Principiul pragului de semnificatie poate fi aplicat numai de catre entitatile prevazute la pct.3 alin.(1).

Deci chestia asta o pot face numai entitatile “mari”, alea cu active multe, cifra de afaceri mare etc. Si cu ce dracu’ sa-l combin pe “Peste” ? Mai citim, poate... poate... gasim ceva.

8.1. POLITICI CONTABILE
224. (1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: amortizarea imobilizarilor (alegerea metodei si a duratei de amortizare), reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora, capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala, alegerea metodei de evaluare a stocurilor etc.
(2) Conducerea fiecarei entitati trebuie sa stabileasca politici contabile pentru operatiunile derulate.
Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate.
(3) La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prevazute de prezentele reglementari.
(4) Politicile contabile trebuie elaborate astfel incat sa se asigure furnizarea, prin situatiile financiare anuale, a unor informatii care trebuie sa fie:
a) relevante pentru nevoile utilizatorilor in luarea deciziilor; si
b) credibile in sensul ca:
- reprezinta fidel activele, datoriile, pozitia financiara si profitul sau pierderea entitatii;
- sunt neutre;
- sunt prudente;
- sunt complete sub toate aspectele semnificative.

Am gasit ! Asta e ! Politicile contabile ale firmei zic ca “Peste” nu e mijloc fix, ci obiect de inventar, pentru ca tanti Marita a negociat ca proasta. Nu merge, ca eu sunt “specialistul in domeniul economic” si ma fac de ras. O dau altfel. Toate bunurile intrate in firma cu valoare mai mica decat cea stabilita de Guvern drept valoare minima pentru mijloacele fixe amortizabile d.p.d.v.al Codului Fiscal, dar cu perioada de utilizare mai mare de un an sunt considerate stocuri (obiecte de inventar) si nu imobilizari corporale (amortizabile) pentru ca strategia firmei este de continuitate a politicii contabile aplicate anterior, pe de o parte, iar ponderea acestor bunuri in total active e mica (un procent mic, ceva, gasesc eu), astfel incat nu este afectata imaginea fidela a activelor sau a pozitiei financiare a firmei. Super ! E relevant pentru utilizatori, e credibil, ce mai, sunt un adevarat specialist. Bag chestia asta in notele explicative si am rezolvat-o. Oare chiar ma crede cineva ? Hai sa mai citim si mai vedem.

225. (1) Modificarea politicilor contabile este permisa doar daca este ceruta de lege sau are ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la operatiunile entitatii.
(2) Entitatile trebuie sa mentioneze in notele explicative orice modificari ale politicilor contabile, pentru ca utilizatorii sa poata aprecia daca noua politica contabila a fost aleasa in mod adecvat, efectul modificarii asupra rezultatelor raportate ale perioadei si tendinta reala a rezultatelor activitatii entitatii.
(3) Nu se considera modificari ale politicilor contabile:
a) adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzactii care difera ca fond de evenimentele sau tranzactiile produse anterior;
b) adoptarea unei politici contabile pentru evenimente sau tranzactii care nu au avut loc anterior sau care au fost nesemnificative.

Oare cum vine asta ? Pai inainte de OMF 1752/2005 politica era ca „Peste” ar fi obiect de inventar. Dupa lege. Dupa OMF 1752/2005 „Peste” ar fi mijloc fix. Tot dupa lege, dar alta. E asta o modificare a politicii contabile a firmei ? Este, ca nu e numai pentru „Peste”, e pentru toate alea mai mici de cinspe milioane. Nici nu pot sa fac io acuma o politica numai pentru „Peste”. Da, dar modificarea e impusa de lege (OMF 1752/2005), deci e permisa. Dar nu are ca rezultat informatii mai credibile si mai relevante, ca daca vede cineva un caine la mijloace fixe cu 50 lei, rad si curcile. Stai, ca e cu „sau”. Deci sau e ceruta modificarea de lege (da, toate bunurile sub cinspe milioane si cu durata peste un an nu mai sunt obiecte de inventar, ci mijloace fixe), sau informatiile din situatiile financiare devin mai credibile/relevante in urma modificarii. OK. Deci e modificare de politici contabile si e permisa. Si ce daca, ia uite ce zice mai jos, la alin.(3) a). Pai „Peste” nu difera ca fond, ca e tot caine. Ura ! la b) e mana cereasca: N-AM AVUT CAINE INAINTE ! Gata, am scapat. Odata cu „Peste” stabileste specialistu’ din mine o politica beton: Cainii achizitionati de firma dupa 01.01.2006, cu valoare sub cinspe milioane sunt obiecte de inventar. Ce inseamna stiinta, dom’le ! Am terminat, ce mijloace fixe, ce amortizari, ce impozit/profit... Si daca sefu’ mai ia un caine... Nu-i nimic, pentru o astfel de tranzactie avem politica ! Sau ii zic lu’ sefu’ sa mai faca o firma, o inregistram ca microintreprindere, trecem cainele pe mijloace fixe si n-avem treaba, ca n-avem cheltuieli deductibile sau nedeductibile si nici amortizare contabila si amortizare fiscala. Si face microintreprinderea si factura de „servicii de paza si protectie marca PESTE” si le deducem pe firma asta. Si ma angajez eu la micro si din salariu ii iau otrava lu’ „Peste”, ca mi-a scos peri albi. Hmmmm ! Pai daca „Peste” o sa fie mijloc fix la micro, sa citesc tot...

Cedarea si casarea

100. O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand nici un beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.
101. Castigurile sau pierderile obtinute in urma casarii sau cedarii unei imobilizari corporale trebuie determinate ca diferenta intre veniturile generate de scoaterea din evidenta si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de aceasta si trebuie prezentate ca venit sau cheltuiala, dupa caz, in contul de profit si pierdere.

Asta e simplu: proces verbal de casare/scoatere din functiune. Daca nu mai vrea sefu’ sa facturam paza.

Compensatii de la terti

102. (1) În cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii incasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt operatiuni economice distincte si trebuie inregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.
Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a incasa compensatiile se evidentiaza pe seama veniturilor conform contabilitatii de angajamente, in momentul stabilirii acestuia.
(2) Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:
a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;
b) sume acordate de guvern, in schimbul unor imobilizari corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate.

Opa, hopa, Penelopa ! Ia sa-i spun eu lu’ sefu’ sa il asiguram pe “Peste”.

7.2.5. Reguli de evaluare alternative

7.2.5.1. Reevaluarea imobilizarilor corporale

108. (1) Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, cu reflectarea in contabilitate a rezultatelor acesteia.
(2) In cazul efectuarii reevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.

Asta e chiar prea de tot: cum sa-l reevaluam pe “Peste” ? Pai el e inevaluabil, inestimabil si incomensurabil. Uite cate m-a invatat...




EPILOG

Trebuie sa-i fac referatu’ lu’ sefu’ si nu mai am niciun chef acuma, cand am gasit solutia salvatoare. Cine ma ajuta... cine... ? Stai ca intru pe net. Trebuie sa gasesc ceva. Google. Cautare dupa “contabilitate”. Ia uite: conta.ro. Ce-o fi asta, frate ? Contabili... si multi... si comunica... intre ei, nu cu sefu’... Oare ei or fi auzit de vreun “Peste” sau ma fac de ras ?