Contabilitatea operaţiunilor care se efectuează la retragerea sau excluderea asociaţilor
Aspecte generale
Bunurile economice aduse de acţionari sau asociaţi ca aport la capitalul social devin proprietatea societăţii, constituind patrimoniul societăţii, independent de acela al acţionarilor sau asociaţilor. Acţionarii sau asociaţii nu mai au un drept real asupra patrimoniului societăţii, 1ci eventual un drept de creanţă în calitatea lor de acţionari sau asociaţi. În cazul lichidării societăţii ei nu mai pot revendica în natură bunurile aduse ca aport ci numi o sumă proporţională cu aportul în natură.
Actele de conducere, de administrare, de gestionare sunt îndeplinite de reprezentanţii legali ai societăţii comerciale şi nu de asociaţi sau acţionari. Acţionând în numele societăţii comerciale, aceşti reprezentanţi nu-şi angajează patrimoniul propriu, ci pe cel al societăţii, răspunderea materială revenind acesteia.
Activitatea societăţii, prin reprezentanţii legali ai acesteia, generează drepturi şi obligaţii care pot conduce fie la dezvoltarea, fie la diminuarea capitalurilor proprii. Profitul se repartizează între acţionari sau asociaţi iar pierderea se suportă de aceştia.
Cadrul juridic al excluderii şi retragerii asociaţilor
• Excluderea
Conform Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990, republicată şi modificată, poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori asociatul care, fără consimţământul scris al celorlalţi asociaţi, întrebuinţează capitalul, bunurile sau creditul societăţii în folosul său sau în acela al unei alte persoane, este asociat într-o altă societate cu răspundere nelimitată concurentă sau având acelaşi obiect de activitate;
d) asociatul care face operaţiuni în contul lui sau al altora, în acelaşi fel de comerţ sau într-unul asemănător, fără consimţământul celorlalţi asociaţi;
e) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Excluderea se pronunţă prin hotărâre judecătorească la cererea societăţii sau a oricărui asociat. Când excluderea se cere de către un asociat, se va cita societatea şi asociatul pârât.
Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proporţională din patrimoniul social, ci numai la o sumă de bani care să reprezinte valoarea patrimoniului social cuvenit. El rămâne obligat faţă de terţi pentru operaţiunile efectuate de societate, până în ziua rămânerii definitive a hotărârii de excludere. Asociatul exclus este obligat să suporte şi consecinţele operaţiunilor în curs de executare.
• Retragerea
În cazul societăţilor în nume colectiv, în comandită simplă sau în societăţile cu răspundere limitată, asociatul se poate retrage din societate în următoarele situaţii:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive economice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
Drepturile cuvenite asociatului retras pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.
Operaţiuni efectuate cu ocazia excluderii sau retragerii asociaţilor dintr-o societate comercială
Potrivit precizărilor aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1223 din 12 iunie 1998, cu prilejul excluderii sau retragerii asociaţilor din cadrul societăţilor comerciale, se efectuează următoarele operaţiuni:
1. Stabilirea valorii imobilizărilor, a stocurilor (care nu poate fi mai mică decât valoarea rămasă nearmonizată, respectiv valoarea de înregistrare), a creanţelor şi datoriilor care se preiau de asociatul retras conform hotărârii adunării generale a asociaţilor, actului adiţional autentificat şi hotărârii judecătoreşti;
2. Determinarea activului net pe baza bilanţului contabil întocmit sau pe baza balanţei de verificare;
3. Efectuarea partajului activului net al societăţii comerciale, în vederea stabilirii părţii ce se cuvine asociaţilor care se retrag. Acest partaj se face în funcţie de:
a) prevederile statutului sau ale contractului de societate;
b) hotărârea adunării generale a asociaţilor;
c) cotele de participare la capitalul social.